Tuinieren voor Dummies: zo begin je je eigen moestuin(tje)

Hanna in haar moestuin.

Hanna in haar moestuin.

Ik heb altijd al de droom gehad om een moestuin te beginnen. Helaas ben ik niet geboren met groene vingers en raak ik al snel overweldigd. Want waar moet je beginnen, wat moet je dan planten en hoe hou je het in leven? Gelukkig is mijn buurvrouw Hanna Kiebert (@smallplotcrops) wél een natuurtalent. Ze deelt een aantal tips en trucs om je eigen duurzame moestuin(tje) te starten, ook als je maar een klein balkon hebt of helemaal geen buitenruimte.

Over Hanna

“Ik ben Hanna Kiebert, freelance producer/project manager voor duurzame bedrijven en projecten. Ik kom oorspronkelijk uit Zweden, ben licht introvert en hou ervan om dingen zelf te maken. Dankzij de Corona crisis ben ik nu vooral thuis. Mijn dagen draaien momenteel om mijn gezin, thuisonderwijs geven, koken, tuinieren, sashiko patch work (een Japanse vorm van quilten) en het breien van een oranje trui die in dit tempo in 2040 wel af is. Dit alles terwijl ik luister naar mijn favoriete podcasts.”

Great escape

“Tuinieren is voor mij een great escape. Zodra ik mijn handen in de aarde steek verdwijnt de wereld om me heen. Zoals gezegd ben ik opgegroeid in Zweden, temidden van de bossen. Een tijdje geleden miste ik dat heel erg. In Amsterdam-Noord, waar ik woon, is het wel redelijk groen maar het is niet de wilde, stille natuur van Zweden. Na een periode van mopperen en klagen besloot ik mijn mindset te veranderen en me te focussen op wat wél kan.

“Appreciating the beauty in small experiences can take you a long way.”

Nu heb ik sinds vier jaar een moestuin op het dak, met groenten en eetbare bloemen, en een tuintje voor mijn huis..

Hanna en haar zoon Hektor aan het werk in de tuin.

Hanna en haar zoon Hektor aan het werk in de tuin.

Hieronder deelt Hanna een paar tips & trucs om je eigen duurzame (moes)tuin te starten:

1. Gebruik liever een paar grote potten in plaats van heel veel kleine

“40- of 80-liter potten geven de plant wat meer ruimte en vaak een betere oogst. Daarnaast houden ze het vocht/water ook beter vast (en hoef je ze dus minder vaak water te geven). Mijn favoriet zijn Elho bloempotten maar die zijn best prijzig. Een andere tip is om een stukje te gaan fietsen op grofvuil dag om te kijken of je een paar grote bloempotten kan scoren. De meesten van mijn potten heb ik op straat gevonden.”

2. Maak het jezelf in het begin niet te moeilijk

“Als je niet zoveel ruimte hebt is het handig om iets te planten waar je snel profijt van hebt en telkens opnieuw van kunt oogsten, in plaats van groenten die er superlang over doen om te groeien en die veel ruimte innemen (zoals wortels of radijsjes). Sugar snaps, snijbiet of sperzieboontjes hebben weinig onderhoud nodig. Paksoy, boerenkool en palmkool kunnen goed tegen koud weer: handig in het Nederlandse klimaat.”

Hanna geeft ‘s avonds haar planten water.

Hanna geeft ‘s avonds haar planten water.

3. Mix it up

"In een grote pot kun je makkelijk bloemen en groenten combineren. Daarnaast staat het mooi en hebben de groenten baat bij de schaduw. In mijn moestuin heb ik bijvoorbeeld rucola, dille, drie tomatenplanten en wat bloemen in één pot staan van 80 liter. Je kan groenten ook heel gemakkelijk samen planten met bloemen als Afrikaantjes, rode klaver, goudsbloem en Oost-Indische kers. Als je meer van de kruiden bent en graag snel resultaat ziet kun je ook altijd verse kruiden kopen in de supermarkt; bieslook bijvoorbeeld doet het buiten altijd goed. Met warmer weer kun je munt, koriander en basilicum planten in een grote pot door de kluit op te splitsen in drie delen. Biologische zaden koop ik vooral hier.”

4. Denk aan de plantenvoeding

“Vergeet niet om plantenvoeding onderin de potten te doen, vooral als je van plan bent groenten te verbouwen. Ikzelf gebruik bokashi compost voor mijn planten. Bokashi is Japans voor “gefermenteerd organisch afval”. Keukenafval wordt vermengd met een Bokashi poeder, dat bestaat uit effectieve micro-organismen en gesteente meel, opgeslagen in een luchtdichte container en na tien dagen omgezet in super vruchtbare compost. En het is dus een goeie manier om je GFT- en keukenafval te verminderen en recyclen. Wij maken van al ons keukenafval plantenvoeding en gooien nu nog maar één volle vuilniszak per week weg. Het klinkt ingewikkeld maar is best makkelijk om te installeren, hoewel je wel een buitenruimte nodig hebt om je compost die je niet meteen gebruikt te bewaren.

Je kan natuurlijk ook gewoon biologische plantenvoeding kopen bij het tuincentrum. Vooral in de nazomer kun je je groenten het beste één keer per week water geven met wat plantenvoeding.”

Hanna’s “vensterbank projecten”.

Hanna’s “vensterbank projecten”.

5. Voor als je geen buitenruimte hebt: kiemgroenten, spruiten en microgreens

“Kiemgroenten en spruiten (alfalfa, radijs en zonnebloemzaadjes) zijn hele leuke vensterbank projecten, net als microgreens: een verzamelnaam voor groenten en kruiden die je in een vroeg stadium al kunt oogsten. De winkel Dille en Kamille heeft hiervoor goeie starterkits. Ook leuk is om zelf erwtenscheuten te kweken:

  1. Vul een pot of plastic container met wat aarde en plant er gedroogde erwten in. Bedek de erwten niet met aarde.

  2. Sluit de pot of container af met een plastic deksel of wat doorzichtige keukenfolie.

  3. Ze de pot neer op een zonnig plekje en let op dat de bodem vochtig blijft.

  4. Na een paar dagen zouden de eerste spruiten moeten verschijnen. Je kunt er dan zo’n drie keer van “oogsten”.”

6. Support your locals

"Zeker in tijden als deze is het goed om lokale volkstuinen te steunen. Ze hebben daar vaak een klein winkeltje waar je planten en aarde kunt kopen voor een hele goeie prijs. Nog een tip is de plantjesmarkt van de Kraaybeekerhof, een biodynamisch landgoed in Driebergen. Ik koop trouwens ook vaak planten via Marktplaats. Meestal moet je ze zelf ophalen maar ik heb ook weleens een paar vaste planten per post gekregen, in een vochtige bruine kartonnen doos.” ·

Vorige
Vorige

Weekend Links #1

Volgende
Volgende

De eerste Het is wat playlist